Slană cu boia şi usturoi / Paprika and garlic “slana”

Slana îi un produs forte popular şi apreciat în Ardeal. Se găseşte cu uşurinţă de cumpărat în Ardeal, dar nu şi în alte părţi ale lumii. Motivul? În Ardeal, porcii se cresc şi pentru slană, nu numa’ pentru carne.

“Slana” is a very popular and appreciated product in Transylvania. You can easily buy it in Transylvania, but not in other sides of the world. The reason? In Transylvania, pigs are being grown also for fat, not just for meat.

DSC_0013

Ingrediente:
– 250 g. slană
– doi căţei de usturoi
– o linguriţă boia
Timp de preparare: două ore
Costul total al ingredientelor: 1,50 euro

Ingredients:
– 250 g. of pork fat
– two cloves of garlic
– one teaspoon of paprika
Preparation time: two hours
Cost of ingredients: 1,50 euro

Slana se pune la şert în 500 ml apă timp de o oră. Dacă îi cazul se mai adaugă apă pe parcurs. Usturoiul se curăţă şi se dă pe răzătorea mică sau se pisează. Imediat după ce s-a scos slana din apă, când încă este şerbinte, se freacă bine cu usturoiul apoi se îmbracă tătă cu boia. Se lasă la răcit, apoi se consumă. A doua zi îi şi mai gustosă, după ce o stat la rece.

Boil the pork fat in 500 ml water for an hour. Add extra water while boiling if necessary. Peel off the garlic and give it on the smaller side of a grater or just crush it. As soon as the fat is out of the water, when it is still hot, rub very well with the garlic, then cover with paprika. Leave the “slana” to cool, then serve. The second day is even tastier, after you kept it in the fridge a while.

Made by: Corina

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *