Mujdei / Transylvanian garlic sauce

Mujdeiu’ îi element de bază în Ardeal. De-aia şi proverbu’ “Nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ţi pute”. Nouă ne mirose câteodată. Aşe că să nu zâceţi că n-aţi ştiut cum se face un usturoi de-ţi mere la suflet.

Garlic is a main ingredient in Transylvania. From there comes the saying “no garlic you eat, no smell comes out from your mouth”. Our mouth sometimes smells. So don’t say you don’t know how to make a good garlic sauce.

main

Ingrediente (pentru o cană):
– 200 ml. smântână grosă
– 3 căţăi de usturoi
Timp de preparare: 3 minute
Costul ingredientelor unei porţii: 0,4 euro

Ingredients (for one cup):
– 200 ml. sour cream
– 3 cloves of garlic
Preparation time: 3 minutes
Cost of the ingredients per serving: 0,40 euro

Usturoiu’ se dă pe răzătorea mică. Se amestecă cu smântână si cu o ţâră de sare. Gata.

Squeeze the garlic. Mix the garlic with sour cream and a pinch of salt. It’s ready.

Made by: Gelu

Comments

comments

4 thoughts on “Mujdei / Transylvanian garlic sauce

 1. Tiberiu Matei

  Am avut un coleg, originar din Deltă, un pic de lipovean, a ajuns aici, la Cluj, când tac-su, draglinar de meserie, a fost detașat de la Sulina direct în cart Gheorghieni să dragheze viitorele lacuri vestite lângă care mai târziu s-o așezat hotelul Tineretului și molu !
  Deci, băiatu’ ăsta avea treabă fix un ceas și ceva să pregătească un mujdei cu ocaziile de întoarcere de la pescuit ale altor colegi.
  Mujdeiul acela era o cremă ușor acrișoară, păstra ușoare urme de gust de usturoi, mirosul nu mai era atât de apropiat bombei atomice, parcă apărea și o dulceață căreia nu îi puteai-nici în ruptul capului- identifica originea.
  Frecatul prepartului lua 99% din timp.Ingrediente ulei, sare, lămâi, etc.
  Nefiind, la acea oră, mare consumator de pește, îmi prăjema felii de franzelă peste care puneam cu lingurița acest mujdei și beam vin alb.

  Să trăiți, să salivați !

  Reply
 2. Definire

  Vrei un sos de rupt gura targului? Intreabab-o pe maica-ta de sosu de hrean. Mere la multe si desfunda sinusurile si gatleju’ oricui.
  PS: Tat din Cluj si tat din vremile cu bonu’/ratia la coada… Cum / unde ma inscriu ? Ca nu vreu sa chierd oarece din ce postezi. Sper sa devina un brand de Cluj. Merita.

  Reply
 3. Definire

  No…nu este “edit” si-amu vad ca am gresit! Ce fac? Sau te pot ruga sa stergi acel “b” in plus?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *